Mamah
permen karet bisa mrantasi rasa ngantuk, saengga utek bisa luwih munjer anggone
ngrampungake utawa ngeling-eling samubarang. Ewasamono aja kakehan, awit malah
ngreridhu pikiran kita yen tansah mamah permen karet. Kejaba iku, mamah permen
karet ujare kandha bisa gawe luwih pinter. Nanging ing sawijining panaliten
ngandhakake yen permen karet bisa ndadekake awak kita dadi kelemon.
Dhek sawatara wektu kepungkur ana sawijining panaliten kang mbuktekake menawa utek bisa nyambut gawe klawan luwih becik yen sawijining siswa mamah permen ka-ret sadurunge mlebu ruwang ujian. Kegiyatan mamah sing mung ditindakake limang menit iku kabukten bisa mbecikake asile ujian. Nanging, panaliten kasebut aweh cathetan menawa mupangate mamah permen karet mung kaleksanan 15-20 menit wiwitan ing panalitene.
Ing panaliten sing paling gres
nyebutake sajake akibat iki ora bakal klakon yen anggone mamah kesuwen, apamaneh
yen ditindakake terus-terusan saben dina. Manut panaliten paling anyar ing
Cardiff University, saben dina mamah permen karet malah bisa ngreridhu pikiran
saengga gampang lalen.
Manut para panaliti, keganggune fungsi
pikiran disebabake dening obahing uwang lan lambe sing ajeg utawa panggah sasuwene
mamah permen karet. Kayadene nuthuk-nuthukake driji utawa nggedrug-nggedrugake
sikil, mamah uga bisa ngganggu konsentrasi.
Akibat sing paling gampang dirasakake
yaiku angel ngeling-eling larikan tembung. Para panaliti aweh ujian klawan
ngrungokake pitung tembung urutan, banjur sing ngrungokake mau dikongkon
ngeling-eling lan mbaleni tembung-tembung kasebut ing wektu suwene 10 menit.
Wong kang lagi mamah permen karet
nalika larikan tembung iku dikongkon ngrungokake sajak angel ngeling-eling
marang tembung-tembung kasebut. Kosokbaline, sing ora mamah permen karet cacahe
tembung sing dielingi lan bisa disebutake bali kanthi bener sajak luwih akeh.
Asil panaliten iki nuduhake menawa
mamah permen karet pranyata bisa ngganggu fungsine pangeling-eling cepet
(ingatan jangka pendek). Mula iku yen lagi konsentrasi, mamah permen karet kudu
dilereni dhisik.
Sawatara iku ing
sawijining panaliten liyane nyebutake menawa wong kang mamah permen karet
ateges ngonsumsi kalori legi luwih akeh. Bab iki disebabake proses kimiawi
marang rasa mint
kang ana ing njerone permen karet aweh rasa kecut, mligine marang woh-wohan lan
sayuran, saengga panganan iku rasane dadi ora enak.
Penulis artikel asil panaliten,
Christine Wsoboda, calon doktor bidang nutrisi ing Ohio State University, kaya
kang dicuplik Live Science ngandhakake “Owah-owahan kimiawi iki padha karo kang
dumadi nalika kita nggosok untu banjur nginum jus jeruk, rasane dadi ora enak,”
ujare.
Mula iku dheweke nambahake, pehake
ketarik kanggo nyumurupi kepriye bab kasebut bisa ngedhunake bobote awak.
Kanggo nindakake panaliten iki, Swoboda dalah kancane, Jennifer Temple, saka
University of Buffalo, naliti marang 44 sukarelawan. Saben uwong kasebut
dikongkon main game ngenani ijol-ijolan panganan.
Sadurunge melu
ing panaliten iki, saperangan sukarelawan mau padha mamah permen karet rasa buah utawa mint. Asile, ditemokake menawa dheweke
sing mamah permen karet rasa mint luwih sethithik kemungkinane milih
rasa buah lan luwih ketarik marang junk food. Dene sing mamah rasa buah
uga kurang seneng karo rasa mint. Para ilmuwan uga nemokake menawa wong kang
mamah permen karet sajake mangane ora sepira akeh, nanging ora ateges asupan kalorine sethithik.
Para ilmuwan nemokake bab iki marang
pacobane sing kapindho. Sasuwene iku sukarelawan diajap tetep nyatheti panganan
kang dipangan.
Cathetan pangan iku nuduhake yen
nalika mamah permen karet, saperangan anggone memangan mung sethithik, nanging
dheweke ora memangan kalori luwih sithik.
Manut Swoboda,
asil iki njlentrehake yen kemungkinan mentol ing njero mintcampur karo nutrisi ing njerone woh-wohan lan sayuran,
sing nyiptakake rasa pait, lan bab iki ndadekake panganan sehat dadi kurang
diremeni. (SP)
Tidak ada komentar:
Posting Komentar